fredag 4 januari 2013

Bröd & pizzadeg!


Dubbel sats! 

  • 2 kg Mjöl
  • 4 msk Honung
  • 12 dl ljummet vatten
  • 2 paket jäst
  • 2-3 krm salt 
BRÖD! (ca 6 st stora)
Smula ner jästen i assistenten tillsätt salt och honung. Häll sedan i det ljumma vattnet för att smälta alltsamman . Tillsätt mjölet lite i taget. Låt assistenten jobba i ca 5 min tills degen ser fin ut. (Om du inte har en assistent sä häll mjölet  på bordet och gör en grop i mitten där du häller vätskan (lite i taget) med vatten, jäst och honungen och knådar ihop med händerna!) Lägg en bakduk över och låt den jäsa i ca 30 min. Mjöla bordet och häll ut degen....slå ur luften ur degen och forma brödet till limpor eller frallor och lägg sedan upp det som det ska och lägg bakduk över och låt jäsa ca 30 min till. Grädda på 175 grader ca 30 min! För att kolla om brödet e klart tar man upp brödet och knackar på undersidan...låter det ihåligt e det klart! 


PIZZA!
Ska du göra pizzabottnar så baka då ut dom efter första jäsningen och lägg på fyllning och in i ugnen på 240 grader 5-7 min.


Baka ganska tunna bottnar då dom jäser lite i ugnen!

SMAKLIG MÅLTID!

Inga kommentarer: